Förslag på nya skatteregler

Sverige har nyligen fått en ny regering och det brukar innebära att det kommer förslag på nya skatteregler. I budgetpropositionen presenteras flera av dessa förslag. Vissa av dem har redan varit ute på remiss och ligger längre fram i lagstiftningsprocessen. De nyheter som regeringen aviserade i budgetpropositionen kommer längre fram i höst på remiss. Många av de förändringar som föreslåsär tänkta att träda i kraft redan 1 januari 2023.

Förändrade regler för reseavdrag

Den nytillträdda regeringen har nu lämnat ett förslag som innebär att man vill ta tillbaka de tidigare reglerna om reseavdrag, men med den förändring att man höjer schablonavdragen. Avdraget för arbetsresor med egen bil föreslås höjas från 18,50 till 25 kronor per mil.

Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil. Avdraget för förmånsbilar som helt drivs med elektricitet ska fortsatt uppgå till 9,50 kronor per mil, enligt förslaget. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. Förslaget har varit ute på remiss.

Även avdragen för tjänsteresor och hemresor med egen bil eller förmånsbil höjs med motsvarande belopp som i reseavdraget, det vill säga till 25 respektive 12 kronor per mil. För resor med förmånsbil som drivs med elektricitet görs dock inte några ändringar i förhållande till dagens regler och avdraget är fortsatt 9,50 kronor per mil. Det gör att den bilersättning som arbetsgivare kan ge också höjs till motsvarande belopp.

Om det här föreslaget går igenom i riksdagen innebär det att reglerna om skattereduktion för arbetsresor som beslutades av den tidigare riksdagen inte kommer att träda i kraft den 1 januari 2023. Dessa regler innebär i korthet att skattereduktionen beror på hur lång arbetsresan är och resan måste falla inom vissa gränsvärden. Gränsvärdet skiljer sig åt om man bor i en storstadskommun eller någon annanstans. Skattereduktionen innebär att för varje kilometer mellan gränsvärdena blir det en reduktion av skatten med 50 öre per kilometer.

Tillfälligt slopad förmånsbeskattning av gratis laddning av elbilen på jobbet

Den som får ladda sin egen bil eller förmånsbil gratis på arbetsplatsen ska enligt dagens regler förmånsbeskattas. Regeringen föreslår att det under en period inte ska vara någon förmånsbeskattning av laddningen av elbilen på jobbet. Förslaget innebär att förmånsbeskattningen slopas till och med sista juni 2026. Förslaget kommer att skickas ut på remiss under hösten och då blir reglerna tydligare.

Ändrad momssats för vissa reparationer

Den tidigare regeringen la fram ett förslag om sänkt moms för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Momssatsen sänktes från 12 % till 6 % och förändringen trädde i kraft i somras. Ändringen gjordes för att uppmuntra att produkter och råvaror används på ett effektivt och hållbart sätt. Att reparera och återanvända varor får allmänt sett anses vara bättre ur miljösynpunkt än att köpa nya varor.

Förslaget som den nya regeringen nu lägger fram är att momssatsen återigen ska vara 12 %, i stället för 6 %. Förändringen föreslås träda i kraft den 1 april 2023. Äldre bestämmelser ska fortfarande gälla om skattskyldighet inträtt före ikraftträdandet.

Förstärkt skattereduktion för installation av solceller

Den 1 januari 2021 trädde det s.k. gröna avdraget i kraft. Det är en skattereduktion för privatpersoner för installation av viss typ av grön teknik: solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkt till elfordon. Skattereduktion för installation av grön teknik ges med 15 % av arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller och med 50 % av arbets- och materialkostnaderna för installation av övriga typer av grön teknik som omfattas av regelverket.

I budgetpropositionen aviserar regeringen att skattereduktionen för installationen av solceller ska höjas till 20 % från 15 % av arbets- och materialkostnaderna. Förslaget har redan varit ute på remiss. Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. Förändringen är ett sätt att stimulera installation av grön teknik, i form av solceller. Stödet för installation av solceller kan bidra till kapacitetsutbyggnaden av produktionen av förnybar el och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion.

Förstärkt avdrag för forskning och utveckling (FoU-avdrag)

FoU-avdraget innebär att företag med anställda som arbetar med forskning eller utveckling betalar lägre arbetsgivaravgifter och en lägre allmän löneavgift för dessa anställda. Reglerna innebär att vid beräkningen av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling ska avdrag göras med 10 procent av avgiftsunderlaget för dessa personer. I budgetpropositionen aviserar regeringen att taket för nedsättningen höjs från 600 000 kronor till 1,5 miljoner kronor per månad från 1 juli 2023. I dessa delar kommer det en remiss från finansdepartementet under hösten.

Skattenedsättning på jordbruksdiesel förlängs

I budgetpropositionen aviserar regeringen att den tillfälliga utvidgningen av skattenedsättningen på s.k. jordbruksdiesel förlängs i ytterligare ett halvår. Nedsättningen föreslås förlängas till den 31 december 2023. Skatten på jordbruksdiesel är noll kronor. Med jordbruksdiesel avses diesel som används i arbetsmaskiner och i skepp och vissa båtar i yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet.

Ett förstärkt jobbskatteavdrag för äldre

I budgetpropositionen lämnar regeringen ett förslag om att skatten ska sänkas för personer som vid årets ingång har fyllt 65 år och som fortsätter att arbeta. Det sker genom att den som vid ingången av beskattningsåret har fyllt 65 år och som fortsätter att arbeta kommer att få en skattereduktion. Förslaget innebär i korthet att skattereduktionen uppgår till 22 procent av arbetsinkomsterna upp till och med 100 000 kronor. För inkomster över den gränsen får man en lägre skattereduktion. De föreslagna reglerna gäller från och med 1 januari 2023 och för inkomster under året 2023.



Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Senaste nytt