Srf konsulterna tipsar: Ansök om utbetalning för rot- och rutarbeten – senast 31 januari
Den 31 januari 2024 är sista dagen för företag som har utfört rot- och rutarbeten att begära utbetalning från Skatteverket för de arbeten som kunderna har betalat under 2023. Missa inte att ansöka om det i tid!
Hur hanteras rot- och rutavdrag vid årsskiftesbetalningar?
Fråga: Arbetet är utfört under 2023 men kunden har bara betalt en del av det fakturerade beloppet under 2023, till exempel vid delfakturering. Vad händer när betalningar görs på båda sidor om ett årsskifte?
Svar: Om företaget har utfört ett rut- eller rotarbete och kunden bara har betalat en del av det sammanlagda fakturabeloppet ska utföraren bara ansöka om utbetalning för denna del som betalning har skett för.
Det innebär att för den del av fakturan som kunden betalade år 2023 måste utföraren ansöka om utbetalning senast den 31 januari år 2024. Fakturan behöver alltså inte vara slutbetald för att man ska kunna ansöka om utbetalning, däremot måste arbetet som betalningen avser vara utfört. Om fakturan avser både material- och arbetskostnader och det vid delbetalningen inte framgår vad betalningen avser ska begäran om utbetalning proportioneras mot den slutliga fördelningen av material och arbete. När kunden betalar resterande del av fakturan under 2024 ansöker du om utbetalning för den delen. Även det beloppet ska proportioneras.
Läs fler vanliga frågor om Rot- och rutarbeten på Skatteverkets hemsida.
The post Srf konsulterna tipsar: Ansök om utbetalning för rot- och rutarbeten – senast 31 januari appeared first on Tidningen Konsulten.
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?
Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …
Så kan företagaren motverka penningtvätt
Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …